Børn og unges læsekultur i en digitaliseret verden
Børn og unges læsekultur debatteres ofte blandt politikere og i medierne. Mange frygter, at læsning betyder mindre og mindre for børn og unge, og diskussionerne er kun taget til i takt med de digitale mediers stadig større udbredelse. På trods af det store fokus er børn og unges eget syn på læsning og bøger ikke blevet undersøgt systematisk. Derfor hjalp vi i 2023/2024 Kulturministeriet og Bogpanelet med at samle, skabe og udfolde nye indsigter, for at give en større erkendelse og forståelse af børn og unges liv i forbindelse med deres læsevaner og -interesser.
Gennem interviews, observationsbesøg og mobiletnografisk undersøgelse var det muligt at indsamlet værdifulde indsigter fra 170 danske børn i alderen 7-18 år fra hele Danmark, der alle bidrog til at dybere forståelse af, hvordan læsning passer ind i børn og unges liv.
Hvad mener du, hvor jeg læser henne? Jeg læser i en bog..
Dreng, 13 år
Selvom de er omgivet af skærme, forbinder unge stadig læsning med bøger og papir.
Indsigterne tegnede et tydeligt billede af, at læseoplevelser sætter stærke spor. Fællesskaberne, der er afgørende for børn og unges identitetsskabelse, spiller en stor rolle i prioriteringen af bøger i forhold til andre medier. Og selvom skærmen er en stor konkurrent til bogen, er den tætpakkede kalender med venner og fritidsaktiviteter en lige så stor udfordring. Flere børn og unge udtaler at er bogen en kilde til viden, udvikling og underholdning, og de ville bruge mere tid med bøgerne, hvis tiden var til det.
Undersøgelen har ikke kun udfordret mange af de antagelser, som florerer om børn og unges læsekulturer, men har samtidigt givet aktuel og nyttig viden om, hvad der fremmer læselyst, hvilket indhold der motiverer til at læse, og hvordan relevant litteratur kan formidles.
Klik på knappen herunder for at downloade hele rapporten